Barion Pixel

A felnőttek 90%-ánál használt a kannabisz epilepsziára

Egy új ausztrál tanulmány szerint, azoknak a túlnyomó többsége, akik kannabiszt használnak epilepszia kezelésére sikerrel járnak. Beleértve azokat a szülőket, akik gyermekeiknek adják be.  A tanulmány az Epilepsy Behavior folyóiratban és az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institute of Health) kiadásában jelent meg.

A tanulmányban „Az Epilepszia Mozgalom Ausztrália végzett országos felmérést, amiben véleményeket és tapasztalatokat mértek a kannabisz-alapú termékekről epilepszia kezeléséban.” A felmérés „ami 39 kérdésből állt, értékelte a demográfiát, a klinikai tényezőket, beleértve a diagnózist és a rohamtípusokat. Valamint a tapasztalatokat és véleményeket a kannabiszról epilepsziában.”

Összesen 976 válasz felelt meg a kritériumoknak. Az eredmények azt mutatták, hogy a felnőttek 15%-a, a gyerekek 13%-a használ, vagy használt korábban kannabisz terméket epilepszia kezelésére.  

Azoknak a felnőtteknek akiknek a kórtörténetében szerepel kannabisz-használat, „90%-a számolt be a rohamok gyakoriságának csökkentéséről a kannabisz termékek megkezdése után.” Ez a szám gyerekek esetében 71%.

 

 

A kutatók szerint az orvosi kannabisz használatának fő oka „a kezelésre rezisztens epilepszia kordában tartása és a kedvezőbb mellékhatás-profil, mint a standard antiepileptikumok esetében.”

Az emberek gyakran akkor fordulnak kannabisz termékekhez

„Egy retrospektív online felmérés korlátai ellenére, nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az epilepsziás felnőttek és gyerekek jelentős hányada használ kannabiszt alapú termékeket Ausztráliában, és sokan számolnak be jelentős előnyökről az állapotukben”, mondta a tanulmány vezető szerzője Anastasia Suraev.

A kutatók azt is megállapították, hogy; „A korábban kipróbált antiepileptikumok száma jelentős előrejelzője volt az orvosi kannabisz használatának az epilepsziás felnőttek és gyermekek esetében egyaránt.” Minden egyes korábban kipróbált roham elleni gyógyszerrel a betegek 1,1-szer nagyobb valószínűséggel próbáltak ki kannabiszt kezelésként.

„Az emberek gyakran akkor fordulnak kannabisz termékekhez, amikor már nem képesek hagyományos gyógyszerekkel irányítani az epilepsziájukat”, mondta az Epilepszia Mozgalom Ausztrália vezérigazgatója és a tanulmány társszerzője Carol Ireland.

A tanulmány megállapítja, „Ez a felmérés betekintést nyújt a kannabisz termékek használatába epilepsziára, különösen a használatot valószínüsítő befolyásoló tényezőkról, valamint új betekintést ad az orvosi kannabisszal való tapasztalatról és a hozzáállásról epilepsziás emberek esetében az ausztrál közösségben.”