Barion Pixel

Charcot-Marie-Tooth (CMT) betegség: Kannabisz, Fájdalomcsökkentés és Gyógyszerhasználat


A CMT betegség a motoros és szenzoros perifériás idegeket érintő rendellenességek csoportja, mely izomgyengeséghez, sorvadáshoz és érzékelésvesztéshez vezet. A kannabisz enyhítheti a CMT-ben szenvedők fájdalmát és csökkentheti a vényköteles gyógyszerek használatát.

A Geisinger Commonwealth School of Medicine kutatói 56 CMT-s beteget vizsgáltak egy online felmérésben, mely demográfiai adatokat, orvosi kannabisz használatot, tüneteket, hatékonyságot és mellékhatásokat kérdezett. A válaszadók 92%-a tapasztalt legalább 50%-os fájdalomcsökkentést, 80%-uk ópiát, 69%-uk altatót, 50%-uk pedig szorongáscsökkentő/antidepresszáns gyógyszereket használt kevesebbet.

kannabisz és gyógyszerek fájdalomcsillapításra CMT betegségben

A felmérés eredményei rámutatnak a kannabisz fájdalomcsillapító hatására CMT-s betegek esetében és alátámasztják a további, randomizált, kontrollált vizsgálatok szükségességét a kannabisz használatának optimalizálásához. Eredmények összhangban vannak más tanulmányokkal, amelyek szerint betegek gyakran alkalmaznak kannabiszt fájdalomcsillapításra és csökkentik vagy megszüntetik a gyógyszerek használatát a kannabiszterápia során.

Számos vizsgálat igazolja, hogy az inhalált vagy párologtatott kannabisz jelentősen csökkenti a fájdalmat különböző betegcsoportokban, beleértve a HIV-fertőzött, cukorbeteg, gerincvelő-sérült vagy kezelésre rezisztens neuropátiás (idegfájdalom) betegeket. Hasonló eredményeket mutattak az alacsony dózisú kannabiszt és növényi kivonatokat alkalmazó klinikai vizsgálatok.